Страната не би била в енергийна криза, ако прокуратурата беше независима

...
Страната не би била в енергийна криза, ако прокуратурата беше независима
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Булгаргаз не защитава интереса на България. А прокуратурата бездейства |

Страната не би била в енергийна рецесия, в случай че прокуратурата беше самостоятелна и си вършеше работата.

Най-важното сега са цените на тока, на природния газ и методът, по който ще бъде обезщетен бизнесът, сподели националният представител от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев в ефира на Българска национална телевизия.

“Цените са рискови, това е несъмнено. Обстоятелствата са меко казано форсмажорни. Надявам се и бизнесът да оцени този ход, който държавното управление подхваща сега. Според мен кабинетът съумява да вземе относително съответни ограничения ”, сподели Мирчев.

“Енергийният бранш е овладян от избрани олигархични-мафиотски структури. Ако прокуратурата искаше да си прави работата, можеше да направи инспекция в “Булгаргаз ”. Увеличаването на цената на един енергиен запас е опасност за националната сигурност. Има опция да се внесе по-евтин газ, само че “Булгаргаз, който би трябвало да пази интереса на България, не го прави. А прокуратурата бездейства ”, коментира той.

Ивайло Мирчев съобщи, че КЕВР би трябвало да влезе в ролята на самостоятелен регулатор, неповлиян от ръководещите. Той напомни, че сега, в който се формираше новото държавно управление, енергийният регулатор се опита да вдигне цената на тока.

“Ако помните една компания искаше да купи ЧЕЗ България и имаше изминал запис на Бойко Борисов, в който той споделя: “Те не се преценяват с мен, да отиде КФН да ги удари ”. Той поръчва на един регулатор да ги удари. После се чудим за какво шефът на КЕВР Иван Иванов стои на конференциите до Борисов. Каква е работата на ръководителя на самостоятелен регулатор да стои до политическото лице? ”, попита Мирчев.

“Очакваме КЕВР да взема съответно решение, неповлияно от властта. Имаме запас във фонда за сигурност на електроенергийната система. Няма причини за повдигане на цената на тока в година на икономическа рецесия, в година на пандемия, на инфлационен напън, в който и бизнес, и семейства са под този инфлационен напън ”, сподели националният представител от „ Демократична България “.
Увеличението с 30% на цената е още един проблем съдбоносен от неосъществяването на газовия интерконектор с Гърция, счита Мирчев. “Направи се всичко допустимо тази връзка да не се реализира. Ако действаше, нямаше да има никакви проблеми България да внася каквато си желаеме газ и да нямаме ценови проблем - нещо за което неведнъж сме говорили и аларамирали като политическа мощ ”, добави той.

Ивайло Мирчев съобщи, че ръководещата коалиция създава пакет от ограничения за отчетност на основния прокурор и опция за следствие на дейностите му, както и промяна на КПКОНПИ. Според него има сигнали, които биха могли да трансфорат Иван Гешев в обвинен.

“На страната ни не би трябвало да й се случват повече нито Цацаров, нито Гешев. Следващият основен прокурор не би трябвало да е подвластен от властта. Трябва да се сътвори и опция да бъде разследван, с цел да не се самозабрави ”, сподели той.

“Господин Цацаров щеше да си тръгне в края на февруари, без значение какво желае и какво не желае. В предизборната акция едно от нашите обещания беше, че ще реформираме КПКОНПИ. Важно е сега да сме единни в Народното събрание и да приемем този пакет закони, с цел да може да стартираме промяната на правосъдната система ”, довърши Мирчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР